Semantički HTML za web dućane

schemaWeb shopovi se razlikuju od drugih web stranica u tome što imaju poseban sadržaj o posebnim proizvodima. Kako bi pomogli tražilicama da lakše razumiju taj specifični sadržaj iskoristit ćemo prednosti mikroformata sa stranica Schema.org. Na njima se nalaze scheme koje pomažu kod identifikacije različitih vrsta sadržaja. To uključuje i sadržaj web dućana. Vaš web dućan ima stranice proizvoda. Te stranice bi trebale koristit Schema.org/product. U vašem kodu možete precizirati ime proizvoda, opis, sliku proizvoda pa čak i brand, proizvođača i informacije o modelu.

Druga schema koju možete povezati sa svojim proizvodima su ponude. Ponude (offer) imaju cijelu listu svojstava koja možete popuniti. Stvari poput za koliko prodajete proizvod, dostupnost proizvoda, stanje proizvoda. Možete precizirati i datum roka valjanosti. Kroz sheme možete prikazati čak i ocjene proizvoda, pogledajte Schema.org/AggregateRating. Kako bi dodatno iskoristili prednosti sadržaja koji stvaraju korisnici možete primijeniti mikroformate i na recenzije vaših proizvoda.

schema-cheatsheetSchema.org/review pruža sintaksu za svojstva poput naslova recenzije, autora, kada je objavljena i samog sadržaja recenzije. Ako vodite lokalni posao možete prikazati detaljne informacije o svojoj lokaciji. Kroz mikroformate možete precizirati svoju adresu, postaviti link ka karti, kontakt informacije za tu lokaciju, opis ponude na lokaciji. Ako poslujete na više lokacija pobrinite se da ih uvrstite sve.

Možete čak i povezati recenzije, fotografije i evente za svaki od tih upisa. Svakako provjerite i posebne scheme koje postoje za pojedine poslove poput restorana i profesionalnih usluga kako bi vidjeli postoje li neka svojstva koja bi mogli iskoristiti sa svoj web shop. Iskorištavanje punog potencijala Schema.org mikroformata za vaš web dućan je odličan način na koji možete osigurati da tražilice točno znaju kako interpretirati vaš sadržaj. Istraživanje različitih mikroformata koji postoje će vam pomoći u osmišljavanju novog sadržaja kojeg se inače ne bi sjetili.