Server side SEO faktori

Dok sadržaj i linkovi mogu utjecati na vidljivost vašeg weba na tražilicama, vaš server također ima veliku ulogu u tome kako tražilice gledaju i ocjenjuju vaš web site. Ključ dobre server side SEO optimizacije je brzina kojom server šalje stranicu korisniku i pouzdanost servera. Sjetite se da tražilice žele korisnicima pružiti što bolje korisničko iskustvo. Ako se vaše stranice nalaze na nepouzdanom serveru koji se često ruši ili je pak potrebna cijela vječnost da se vaša stranica učita takve stranice ne mogu ponuditi dobro korisničko iskustvo i ne mogu se smatrati kvalitetnim webom. U osnovi server je zapravo samo računalo a njegove karakteristike ovise o hardveru i resursima kojima raspolaže.

Stvari poput broja i vrste procesora, njihove snage, količina radne memorije, kvaliteta mreže i kvaliteta veze ka Internetu izuzetno su važne za Vaše SEO napore. Svakako bi bilo dobro da porazgovarate s osobama zaduženim za ispravno funkcioniranje vašeg servera kako bi se uvjerili da su serverski resursi odgovarajući te da se vaše stranice učitavaju brzo uz minimalne padove sustava. Fizička lokacija servera također je jako važna, ona će također utjecati na vaše SEO pozicije. Kada se korisnik nađe u interakciji sa serverom, tražilice će često prikupljati podatke o ukupnom broju elemenata i brzini njihova učitavanja.

Ako se korisnik nalazi u jednoj zemlji a vaš server se nalazi na drugom kraju svijeta, takva stranica će se učitavati sporije, to je nešto na što tražilice izuzetno gledaju. Iako to možda zvuči ludo ovakve situacije su česte u praksi. Smještaj stranica na server na drugom dijelu zemaljske kugle vam može uštedjeti nešto novaca ali također može utjecati i na sporije učitavanje vaših stranica. Bazično bi svoj server trebali smjestiti na onu lokaciju s koje imate najviše posjeta. Ako imate veliki broj posjeta sa svih dijelova zemaljske kugle tada trebate razmisliti o smještaju vaših stranica na globalnu mrežu računala.

server side seoČak i ako svoje stranice servirate lokalno također možete razmisliti o korištenju CDN-a (Content deliver network) kako bi se veliki dokumenti poput fotografija ili videa korisnicima pružali sa servera razmještenih po cijelom svijetu. Međunarodni SEO je tijekom godina postao disciplina sama za sebe, iako ima velikih sličnosti s klasičnom SEO optimizacijom ima i velikih razlika. Druga stvar koja može pomoći brzom učitavanju vaše stranice je caching (keširanje). Vaša stranica može biti podešena tako da svaki put kada korisnik zatraži neku stranicu ona se dohvaća iz baze.

Sustavi za uređivanje sadržaja (CMS-ovi) poput WordPressa, Drupala, Joomle rade upravo na ovaj način. Doslovno svaka stranica vašeg proizvoda ili članak se poziva iz baze podataka, što troši vrijeme i usporava rad stranice. Jedan od načina kako možete umanjiti takvu štetu je omogućavanje server-side cachinga. u tom slučaju vaš web server se obraća bazi samo jednom kako bi generirao neku stranicu, nakon toga snima tu stranicu na server na neko određeno vrijeme. Jednom kada je takva kopija napravljena svaki novi upit za tom stranicom će učitavati unaprijed snimljenu verziju umjesto da se obraća bazi s novim upitom. Tako se štedi vrijeme i povećava brzina učitavanja.

Veliki broj CMS-ova i web shopova imaju u sebi dodatke koji vama mogu omogućiti da koristite prednosti server cachinga. Druga stvar o kojoj bi trebali razmisliti je favoriziranje tražilica, posebice tražilice Google ka onim stranicama koje imaju secure veze. Google je nedavno javno obznanio da će stranice koje koriste HTTPS umjesto HTTP-a imati određenu prednost na pozicijama. Iako je ovaj SEO faktor nov, i njegov utjecaj još nije jako velik sigurno je da će u budućnosti biti sve važniji. Iako certifikate možete dobiti već za 150 kn godišnje bolje je uzeti kvalitetan certifikat poput Very Signa i sl. Cijena takvih certifikata (oko 15 000 godišnje) nije nešto što si sve stranice mogu priuštiti, ali velike i ozbiljne tvrtke ga jednostavno moraju imati ako žele zadržati svoje SEO pozicije.

seo server sideAko vaš server prikuplja podatke o korisnicima svakako bi trebali ugraditi HTTPS. Na kraju trebate se pobrinuti i da redovno obnavljate certifikat, da vam je server 100% dostupan i da se nikada ne ruši. Ako vam server često pada, tražilice će takve stranice smatrati nepouzdanima i neće ih prikazivati na rezultatima pretrage. ako se pobrinete da imate stabilan hosting, ako vam se sadržaj brzo učitava na sigurnoj HTTPS vezi tražilice će vas prepoznati kao mjesto koje će preporučiti svojim korisnicima te ćete u konačnici imati i više posjeta.