Tehničko interpretiranje izvornog HTML koda

Krajnji cilj tražilice dok se kreće po web stranici je utvrditi kao ona izgleda korisnicima. No tražilica ne može vidjeti web stranicu na isti način kao i ljudi. Umjesto toga ona vidi kod koji web serveri (poslužitelji) šalju nazad našim internetskim preglednicima. Nama ljudima stranica na prvi pogled izgleda prilično jasna, razumijemo što su fotografije, što je tekst, gdje su izbornici za kretanje kroz sadržaj, možemo odmah pregledati video itd.

Tražilice vide samo izvorni kod stranice. Uspješna interpretacija tog koda je njihov posao a naš kao osoba zaduženih za SEO optimizaciju je da tražilicama jasno i nedvosmisleno označimo dijelove našeg sadržaja kako bi ih i “bez očiju” mogle što brže i što lakše razumjeti.

Robotu tražilice, malom programu koji samostalno pretražuje web, svaka web stranica izgleda drugačije nego nama ljudima. Sve te čudne oznake i nerazumljivi dijelovi sadržaja skriveni u izvornom kodu zapravo su samo hrpa uputa koje naši preglednici prate kako bi na našim monitorima, mobitelima ili tabletima očitali stranicu koju pregledavamo što ispravnije. Izvorni kod je jako važan, većina je stanica napravljena u HTML kodu, koji nije programski jezik već jezik opisa dokumenta.

Taj opis pomaže preglednicima shvatiti gdje naći i skinuti sve datoteke koje ćemo trebati kako bi stvorili našu stranicu, gdje je sve vidljivo postavljeno na stranici, kako su stvari raspoređene, svi fontovi, boje i veličine koje se koriste, kako će izgledati izbornici, gdje će poveznice voditi i gdje će se postaviti elementi sadržaja.

seo-source-kodPogledate li izvorni kod malo detaljnije vidjet ćete puno elemenata koji neće biti vidljivi na monitoru. Ti elementi nam daju priliku da tražilicama još bolje objasnimo kakav je naš sadržaj. HTML je također odgovoran za adresiranje i učitavanje vanjskih stilova koji određuju boju fonta, veličinu sadržaja, prostor između redova, pozadinske slike i još puno toga što se može oblikovati na web stranici.

HTML nije jedini jezik koji preglednici mogu razumjeti. Ovih dana, stranice se rade znatno interaktivnije kroz korištenje JavaScripta i HTML5 elemenata koje preglednik može čitati i izvršavati a omogućuju stvari poput animacija, slajdova, dinamičkih izbornika i sl.

Pogledate li primjerice HTML kod odgovoran za video (kliknite desnim mišem na površinu weba, kada se otvori izbornik kao na slici izaberite “View page Source” i pronađite dio vezan uz video) neće ništa razumjeti no taj kod je jedino što će tražilica vidjeti od tog videa i zato je jako važno da taj kod bude ispravan i informativan.

Iako SEO optimizacija nije ni programiranje ni dizajn jako je važno razumjeti principe po kojima rade dizajneri i programeri. Pisanje čistog, efikasnog i od grešaka slobodnog izvornog koda neće samo olakšati prikaz vaše stranice korisnicima već će uvelike olakšati tražilicama da shvate o čemu se na njima radi.

Ako i korisnik i tražilica nemaju problema s razumijevanjem vašeg sadržaja tek tada možete govoriti o dobrom korisničkom iskustvu i početku on site SEO optimizacije.