Kako izračunati ROI AdWords search kampanje?

Prilikom rada za klijente uvijek se postavlja isto pitanje “Koliki povrat uloženog možemo očekivati?”. Pitanje je svakako na mjestu. Iako odgovor na njega uvelike ovisi o tome što se za pojedinog klijenta radi donosimo primjer za izračun ROI-a kod AdWords Search kampanje. AdWords je vrsta oglašavanja u kojem se oglasi za proizvode i usluge pojavljuju na Google tražilici na vrhu iznad svih drugih rezultata.

Zanima li vas više o AdWords oglašavanju pročitajte članak Oglašavanje na Googlu

Uzmimo primjerice da naš klijent vodi turističku agenciju i želi pojačati prodaju aranžmana za skijanje.
ROI adwords kampanje

Prva stvar koju ćemo napraviti je istraživanje popularnosti samog pojma “skijanje” kroz sustav AdWords.
Baš kako smo i pretpostavljali popularnost pojma vezana je uz najhladnije godišnje doba a najviše se traži u zadnjem i prvom mjesecu godine. Prosinac tako bilježi 15,920 pretraga vezanih uz skijanje.

No budući da naš klijent želi preciznu kampanju a znamo da je popularnost riječi skijanje daleko veća u alat za istraživanje ključnih riječi dodati ćemo još samo jedan pojam “skijanje u austriji” a sustav će sam izabrati srodne riječi poput; skijanje u sloveniji, francuskoj i sl.

Sada je situacija već znatno drugačija. Imamo ukupno 56 000 pretraga u 12 mjesecu.

adwiords oglašavanje

Ono što sada trebamo je naći unutar ove grupe pojmove koji nisu zanimljivi našem klijentu. Budući da klijent želi prodavati talijanska, francuska i sl. skijališta nisu mu zanimljive pretrage koje se na to ne odnose.

Riječi poput “skijanje kopaonik”  “bjelasnica skijanje” ili “kolašin skijanje” će biti isključene iz kampanje, pretpostavimo da ih je 10%

Ako naše oglašavanje traje od 4 mjeseca

Studeni  22 710
Prosinac 42 850
Siječanj 55 990
Veljača 40 640

Imamo ukupno:   162 190 nama zanimljivih pretraga minus 10% je oko 145 000 ukupnih pretraga koje nas zanimaju.  Vrijeme oglašavanja nam je 120 dana a uz preporučeni dnevni budget od 250,00 kn dnevno možemo ostvariti između 68 i 83 dodatne posjete našem webu.  Ukupno cca. 9000 unutar četiri mjeseca.  Pretpostavimo da će novih posjeta biti oko 85% što nam daje ukupno 7650 jedinstvenih posjetitelja.

Ukupni broj mogućih korisnika je pretpostavljen na 145 000.  Naša kampanja će ostvariti klikove na njih 7650,  što je samo 5,2%  ukupnih pretraga. Pretpostavimo li da će prosječna stopa konverzije biti 2%  što znači da ćemo imati 153 kvalitetna upita.  Ako se pola njih realizira imamo ukupno prodano 76 skijaških aranžmana.

76 novih klijenata za 30 000 kuna ili 400 kn po novom klijentu.

Iz ovog primjera najbolje vidite kako sustav Adwords može prilično precizno izračunati koliki će ukupni doseg imati vaša kampanja, kakvi će vam biti rezultati i koliko zapravo jedna kampanja za skijanje može ukupno biti velika. Ne zaboravite da ova kampanja iz primjera pretpostavlja samo 5% od ukupno dostupnih pretraga!

Izračun ROI-a AdWords search kampanje:

  1. odredimo ukupni broj pretraga unutar trajanja kampanje 145 000
  2. odredimo ukupni željeni doseg 5,2%
  3. uzimamo stopu konverzije od 2%
  4. oduzimamo 50% na loše lead-ove
  5. dobijemo cijenu za jednog novog klijenta

Konverzija je putovanje, ne destinacija.  Stopa konverzije je mjera vaše uspješnosti u uvjeravanju korisnika da poduzmu akcije koje želite da poduzmu. Stopa konverzije je refleksija vaše efektivnosti i zadovoljstva korisnika. Kako bi vi ostvarili svoje ciljeve vaši posjetitelji moraju prvo ostvariti svoje.  – Bryan Eisenberg

note1: ovaj izračun uvelike ovisi o stopi konverzije vaše stranice, ako je ona veća od 2% tada će vam i trošak po novom klijentu biti manji a time i ROI veći
note2: ovaj izračun je aproksimacija, stvarni brojevi mogu biti veći ili manji ovisno o trendovima pretraga i ciljevima vaše kampanje.

AdWords kampanje u pravilu su dio šireg plana marketinških aktivnosti na Internetu, želite li znati više o tome što čini dobar digitalni marketing plan pročitajte članak Digital marketing plan.

Želite li saznati kako vam AdWords oglasi mogu pomoći, nazovite nas telefonom ili ispunite gornji kontakt obrazac.