Definiranje vlastite publike, teme, kuta gledanja i stila

foresterDefiniranje i razumijevanje ciljane publike prvi je korak u stvaranju sadržaja. Kad definirate za koga pišete, o čemu pišete i kako pišete stvaranje sadržaja postaje jednostavnije. Tražilice, kao i korisnici cijene kvalitetan sadržaj to je osnovna misao koje se trebate držati. Prvi korak je definiranje ciljane publike.

Privlačenje bilo kakvih posjetitelja na web stranice je zapravo jako jednostavno no izazov je na svoj web dovesti ciljane posjetitelje. Kako bi dobili prave posjetitelje trebate im se znati obratiti na odgovarajući način, kroz odgovarajuće teme s određenim njima omiljenim stilom a sve to pravim tonom i mjerom. Kada ste stvaratelj sadržaja to je vaš svakodnevni izazov.

Dobar način započinjanja je i postavljanje jednostavnog pitanja “Tko su ljudi koji posjećuju naše stranice i koje uloge imaju u svojim organizacijama?” Nakon toga nas zanima kako koriste on line kanale i gdje im se najbolje možemo obratiti s našom porukom.

Za početne kategorije vaših korisnika možete koristiti kategorije sa stranice empowered.forrester.com/tool_consumer.html koji na žalost nema podatke za Hrvatsku (ali ima za EU i dosta drugih zemalja). Svoje posjetitelje možete gledati kao kreatore, kritičare, skupljače, priključivače,  gledatelje ili neaktivne

homefurZa potrebe istraživanja domaćeg tržišta možemo se koristiti Google Consumer Barometrom, besplatnim Google alatom. Alat funkcionira tako da kroz set određenih pitanja možete filtrirati rezultate prema pojedinoj zemlji, demografiji, korištenju Interneta, vrstama uređaja za pristup, podacima o kupljenim proizvodima, pregledanim video-ima. Pitanja koja možete postavljati kroz filtere su prilično detaljna, ako se ne snalazite iz prve svakako pogledajte “Curated insghts“.

Jednom kada utvrdimo tko je naša ciljana publika i koju vrstu sadržaja konzumira trebamo i otkriti teme koje ju zanimaju. Teme ćemo vezati uz naše formalno istraživanje ključnih riječi kroz volumen pretrage, relevantnost i konkurentnost. Jedan od alata koji vam može pomoći je i Google Trends, njega koristite kako bi pratili trendove u industriji, teme o kojima se razgovara unutar vaše ciljane skupine i što se pretražuje. Svoje teme uskladite s onim što je popularno i što se pretražuje tako ćete imati najveći obuhvat. Primijenite princip “popunjavanja praznine”.

Vrlo je vjerojatno da je na vašu temu već netko napisao dobar članak, vjerojatno je i da već postoji još nekoliko članaka na tu istu temu. Zadnja stvar koja nam na Internetu treba je još jedan članak na istu već prožvakanu temu, to ne zanima nikoga. Umjesto spamanja Interneta pokušajte utvrditi što fali? Koja tema još nije odrađena? Možda neku postojeću temu možete odraditi iz drugog kuta? Svakako pratite i o čemu piše vaša konkurencija, zapravo koncentrirajte se više na teme o kojima ne piše. Jednom kada ste definirali što i za koga pišete zadnja stvar o kojoj trebate razmisliti je kut gledanja. Kut gledanja nije ništa drugo nego vaš pristup nekoj temi, pristup bi trebao biti konstantan i prikladan publici kojoj se obraćate.

Pišete li tehnički članak za teorijske fizičare ili samo donosite svoj romantični pregled na stanje u domaćoj glazbenoj industriji. Ove teme imaju prilično različite tonove. Iznad svega ne zaboravite da iako sve ovo činimo kako poduprijeli naše poslovne ciljeve i u konačnici nekome nešto prodali nitko ali baš nitko ne želi čitati suhoparne prodajne tekstove. Trebate ponuditi nešto od stvarne vrijednosti, sadržaj koji je neodoljiv i koristan za čitatelja. Prije same prodaje važno je izgraditi povjerenje.

Kada budete odlučivali o kutu gledanja i stavu koji ćete zauzeti s vašim tekstom, trebate pripaziti na još par detalja. Budite originalni. Što god da pišete uzmite si dovoljno vremena i pobrinite se da stvoreni sadržaj bude jedinstven. Korisnicima trebate ponuditi nešto novo, nešto što će ih uzbuditi i što ne mogu pronaći nigdje drugdje. Nakon što konzumiraju vaš sadržaj korisnici trebaju razmišljati “Sada znam nešto zanimljivo što nisam znao prije” ili još bolje “Ovo odmah moram javiti Marku i Ivanu…” Iz perspektive formata pisanja trebate odlučiti o stilu pisanja.

Pišete li kratki blog post ili informativni članak? Koristite li usporedni pristup pa uspoređujete proizvod A s proizvodom B. Možete pisati i u stilu “Prije i poslije” a možete napisati kvalitetne upute o nečemu što zanima vaše korisnike. Zapamtite da sadržaj nije samo tekst. Ako slika govori tisuću riječi koliko je tek moćan video? Razumijevanjem za koga pišemo i kojim stilom pišemo gradimo temelje promišljenog, jedinstvenog i relevantnog sadržaja koji će oduševiti i tražilicu i korisnike.